| |||||||
![]() |
| | LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
| ||||
| ||||
| RouterOS
Selam, Bunu makaleden çok alternatif bir işletim sisteminin bir bilgisayarı router a dönüştürebildiği bir yazı olarak paylaşmak istedim. Zaman zaman tüm sunucu sahiplerinin başına network ile ilgili sıkıntılı olaylar gelir buna istinaden çok profesyonel firmalar maliyet hesabını önemsemeden cisco ya juniper gibi firmaların routerlarını alıp bu sorunları giderirler, ya parası olmayanlar ölsünmü parası olmayan insan değilmi, parayla saadet olmaz deyip bu konuyu paylaşmak istedim.Mikrotik firmasının routerOs diye bir işletim sistemi var basitçe ve çok fazla konfigurasyona ihtiyaç duymayan hatta mmx makinaya bile kuralabilecek bir işletim sistemi. Bu işletim sistemi makinanızı bir anda router yapıyor. Diyebilirsinizki e nolmuş router olunca ne oluyor. Örneğin genel bir limitli hattınız var farzı misal 10 mbit hattınız var ve bu hat üzerinde 10 tane maina barındırıyorsunuz ancak normal olarak bu ti bir routerınız yoksa makinalarınızı limitleyemezsiniz örneğin hermakinaya 1 mbit limit koymak istiyorsunuz ip tabanlı olarak bunu bu router işletim sisteminden yapabilirsiniz. Zaman zaman makinalar üzerinde yer alan 1 site aşırı şekilde veri tüketir bu durumda tüm networkte paket kayıpları oluşur ve sorun olan sitenin bulunduğu sunucu dahil olmak üzere network teki tüm sunuculara ulaşım gider. Bu durumda saldırı yapılan yada çok yoğun istek alan siteyi bulmak neredeyse imkansız hale gelir. Ancak bu programla hem limitleme yapabildiğiniz için diğer sunucularınız zarar görmez hemde hangi sunucuda sorun olduğunu tespit edebilirsiniz. Bir diğer güzel tarafı bu sistemle makinalarınızın önüne bir firewall da koymuş oluyorsunuz routeros un aynı zamanda firewall özelliğide bulunmaktadır. Konuyla ilgili gezinirken bulduğum bir bloğu sizinle paylaşmak isterim. Wireless, Mikrotik Wireless ve Datacenter Ürünleri Saygılar.
__________________ Bir kişinin ki yardımcısı Allah ola, Var kıyas eyle ol ne şah ola!. |
|
| ||||
| ||||
|
baracuda daha dün gece türkiye merkezli bir sunucu alip kurdum keşke daha önceden görse idim ellerine sağlık, bazı insanlar, amann uzunmuş diyip geçerler, ama okunması gereken bir makale..
|
|
| |||
| |||
|
Güzelmiş gerçekten ![]() Teşekkürler. |
|
| ||||
| ||||
|
Bu site Mars Telekom'un sahibi Selçuk bey'e ait sanırım, hatta bu konu ile ilgili kendiler seminerde vermişti.
__________________ RAMBilişim İnternet Hizmetleri - YS-839 |
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
| |