| Asp mi, Php mi? En başta şunu belirlemek lazım. Eğer webmaster dünyasına sadece frontpage ile atılıyorsanız veya az bilginiz varsa Windowsun ağır basan havasında dolayı öncelikle asp mantığınıza çok yatıyor. Pek anlamasanız da hostunuzu bile windows seçiyorsunuz. Bir müşterim host alacakken bana şöyle bir şey sordu: "Linux Host demişsiniz. Bu ne demek?" Demek ki ayrım yeni başlayan herkesçe fazla bilinmiyor.
Php açık kaynak kodlu, asp ve dotnet ücret tabanlı sistem. Yalnız şunu anlamakta zorlanıyorum, bu kadar insan php yi geliştiriyor, zaman harcıyor hatta para harcıyor, peki ne kazanıyor? Geçimlerini nereden sağlıyorlar. Açık kaynak olması elbette lisansız verildiği, dilediğiniz gibi dağıttığınız anlamına gelmiyor ama ücret ödediğiniz anlamına da gelmiyor. Peki bu değirmenin suyu nereden geliyor?
ceviz.net te genel bir intibam şu oldu. Kelimeler üzerinde oynamak, onları dönüştürmek, çeşitli şekillere sokmak, sonra da onları alakasız yerlerde bile kullanmak konusunda php açık ara önde. asp grubu bu konuda zorlanmaktalar.
Güvenilirlik ve hızlı çalışma bakımından da asp'nin (kanımca) daha önde olduğunu görmekteyim. En azından birçok site bu konuda asp kullanmakta.
Php, geleneksel programlama dillerine oldukça yakın. Asp de yakın ama araya response.write gibi komutlar girince biraz soğuk geliyor insana. Oysa basit bir programcı bile print, echo, while, for gibi komutlara aşinadır ve bu dili de öğrenmek onlar için çocuk oyuncağıdır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlardan ibaret. Objektif olacak olursak, her ikisini de tercih etmek için haklı sebepler var. O yüzden birbirine üstün kılmak yersiz bence, ancak her yiğidin gönlünde yatan aslan misali buradaki benim gibi birçok arkadaşın gönlünde yatanın da php olduğunu düşünmekteyim. |