aslinda bu ben kendimi bilgim bileli konusulan bir konu ne kadar gerekli oldugu konusunda ise hicbir fikrim yok maalesef. Cunku yillardir bir grup ASP diger grup PHP der.
ASP isleyisi ve olusumu itibari ile java'ya goz kirpan bir web programlama dili.
PHP ise C'nin temel gereksinimlerini almis ustune devam etmis bir web programlama dili.
Uygulama gelistiren insanlar icin en onemli unsur asikarlik, soruna cozum ve yanit alabilmekdir bu yuzden PHP onelikle iletisim, manual, yardimlasma, gelistirme ve paylasma konusunda 1 adim onde.
ASP:0 - PHP:1
Bechmarklardan bahsetmek ya da performans karsilastirmasi yapmakda cok gerekli degil ve anlamsiz
Proje gelisimi esnasinda sayet ASP ile baslamissaniz ASP ile devam etmek zorunda kalacaksiniz cunku PHP'de onu tekrar yazarken gozden kaciracaklariniz ve bilmedikleriniz size zaten bikkinlik getirecektir. Iki dil arasinda yazim kurallari haricinde pek bir fark goremiyorum ben, guvenlik konusunda ise zaten is uygulamayi gelistiren kiside bitiyor. Gerekli testleri yapiyor mu? sayet yapmiyorsa ve kullandigi web programlama dilinin olusumunada uye degilse bunda ne web progralmala dilinin ne de kullandigi sunucunun sucu var oyle degil mi? Sonuc itibari ile googleda yuzlerde test sonucu bulmaniz mumkun aslinda binlerce bile bulabilirsiniz ama bu bu testlerin dogru oldugunu ya da gercekden PHP'nin ASP'den daha iyi oldugunu gostermez. Kisi ikisinide kullandiysa zaten ikisi arasinda pekde fark olmadigini goruyordur. Platform bagimsizligindan ziyade web programcisi ilgili web programlama dilinin gercekden isine yarayip yaramadigina bakar.
Sayet ilgilenen varsa
PHP vs. ASP ASP.NET vs. PHP - test-> comparison-> review-> discussion
guzel bir benchmark ornegide yok degil.
WrenSoft - Zoom Search Engine - Benchmarking PHP vs ASP vs Javascript vs CGI
Bende php tercih ediyorum ama bu ileride ASP kullanmayacagim anlamina gelmez.