Site, Server Genel » Soru ve Cevaplar

RAID özelliğini kullanmak istiyorum ?

http://forum.whmdestek.com/

Geri git   WHM cPanel Destek Platformu » Site, Sunucu Sorunlarınız ve Çözümleri » Site, Server Genel » Soru ve Cevaplar

Reklam Alın!
Günlük 5k tekil ve üzeri sitelerinize reklam!
Fixreklam
Firma tanıtımı!
Firmanızın reklamını hemen yapın!
Reklamlar
Türkiye' nin Webmaster Sitesi
Webmaster Araçları, Bilgi ve hizmet alışverişi
Webmaster.com.TR

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27.04.08, 13:00
Mail Onayı Bekleyen Üye

Tecrübe Puanı: 0
Seretan is on a distinguished road
RAID özelliğini kullanmak istiyorum ?

Merhaba arkadaşlar

ben bir tane HP 470064-629 ML serisinden sunucu aldım ve datacentera gönderdim. (BU LİNKTEKİ SUNUCU)
Sunucumda RAİD özelliği bulunmakta, ben bunu kullanarak nasıl sunucumun yedeklerini alırım veya şöyle sorayım ben haftalık yedek almak istiyorum bunu RAID özelliğinide devreye sokrarak nasıl yapabilirim.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alt 27.04.08, 13:45
WHM VIP Member

Tecrübe Puanı: 1001
darkwinter has a reputation beyond reputedarkwinter has a reputation beyond reputedarkwinter has a reputation beyond reputedarkwinter has a reputation beyond reputedarkwinter has a reputation beyond reputedarkwinter has a reputation beyond reputedarkwinter has a reputation beyond reputedarkwinter has a reputation beyond reputedarkwinter has a reputation beyond reputedarkwinter has a reputation beyond reputedarkwinter has a reputation beyond repute
Sunucuyu göndermeden önce hardware raid' i ayarlamınız gerekiyordu. Datacenter' ınız ile görüşürseniz ilgilenebilirler. Yalnız işletim sistemini kurup yolladıysanız format atılması gerekebilir.

Raid 1 (Miroring): veriyi birden cok diske kopyalayarak guvenligini saglayan, mirroring sayesinde read islemlerini cok hizlandiran fakat write icin birden cok islem gerektigi icin write islemlerini yavaslatan raid yapisi. bir disk bozuldugunda veri diger diskten erisilebilir durumdadir.

Raid 0 (Stripping): read islemi performansını hissedilir derecede arttiran fakat data guvenligi saglamayan raid yapisi. yapi icersindeki bir diskte bulunan data bozuldugunda, tum disklerdeki data bozulur. Iki diski tek diskmis gibi gorur.

Raid 5: en az uc disk gerektiren, mirroring islemini tum diski mirrorlamak yerine, her diske ait verinin parity check degerini diger disklere yazarak yapan boylece bir diskin fail ettigi durumlarda veriyi yeniden olustrabilen ve raid 1 den daha ucuz olan raid yapisi.

Raid bilgileri alıntıdır.

Haftalık yedekleri kontrol paneliniz cPanel ise WHM' den rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. Fakat tavsiyem, harddisklerinizi eğer sizin için uptime çok önemli değilse, raid 0 yapıp 500 GB sata disk alıp sunucuya backup diski olarak eklettirirseniz çok iyi performans alırsınız.
Alt 27.04.08, 17:42
CaLViN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sevgi güçtür.

Tecrübe Puanı: 100000
CaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond repute
Sistemlerimizde raid1 kullanıyoruz.
Başka bir noktaya da günlük yedek alıyoruz.

Sizin de böyle yapmanızı öneririm.
2.)Ücretsiz destek almak için forum sayfalarımızı kullanmanız aynı sorunu yaşayan diğer üyelerin cevaplara en kısa sürede ulaşabilmesi ve sizlere yardımcı olmak isteyen bizlerin ve diğer üyelerimizin zaman kazanmaları açısından çok önemlidir.
3.)Forumlarımızda sorunlarınızı anlatırken mümkün olduğunca çok detay vermeniz en kısa sürede sorununuza çözüm bulmanız açısından mühimdir.

Daha çok öğrenmek ve öğretmek dileğiyle..
Sevgiler..
The Platform.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alt 29.04.08, 10:15
Mail Onayı Bekleyen Üye

Alıntı:
CaLViN yazmış Mesajı göster
Sistemlerimizde raid1 kullanıyoruz.
Başka bir noktaya da günlük yedek alıyoruz.

Sizin de böyle yapmanızı öneririm.
arkadaşlar bilgiler için teşekkür ederim ama beim anlamadığım bi nokta var.
Sunucum bu http://img123.imageshack.us/img123/9691/dsc00646ks6.jpg
Sunucudsa 2 tane 146GB lık hardisk var. RAID özelliği kurulurken aktif edildi. Şimdi yedekler kendiliğinden otomatk mi alınıyor yoksa benim mi almam gerekiyor, benim istediğim haftalık olarak düzenli yedek alınması (bunu ben manuel olarakta yapabilirim) siz bana bu sunucuda ne önerirsiniz ve nasıl bir yol izlemem gerekiyor ?
Alt 29.04.08, 14:09
Sevgi güçtür.

CaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond reputeCaLViN has a reputation beyond repute
Alıntı:
Seretan yazmış Mesajı göster
arkadaşlar bilgiler için teşekkür ederim ama beim anlamadığım bi nokta var.
Sunucum bu http://img123.imageshack.us/img123/9691/dsc00646ks6.jpg
Sunucudsa 2 tane 146GB lık hardisk var. RAID özelliği kurulurken aktif edildi. Şimdi yedekler kendiliğinden otomatk mi alınıyor yoksa benim mi almam gerekiyor, benim istediğim haftalık olarak düzenli yedek alınması (bunu ben manuel olarakta yapabilirim) siz bana bu sunucuda ne önerirsiniz ve nasıl bir yol izlemem gerekiyor ?
raid 1 mi ?
2.)Ücretsiz destek almak için forum sayfalarımızı kullanmanız aynı sorunu yaşayan diğer üyelerin cevaplara en kısa sürede ulaşabilmesi ve sizlere yardımcı olmak isteyen bizlerin ve diğer üyelerimizin zaman kazanmaları açısından çok önemlidir.
3.)Forumlarımızda sorunlarınızı anlatırken mümkün olduğunca çok detay vermeniz en kısa sürede sorununuza çözüm bulmanız açısından mühimdir.

Sevgiler..
The Platform.
Alt 30.04.08, 08:01
Mail Onayı Bekleyen Üye

Alıntı:
CaLViN yazmış Mesajı göster
raid 1 mi ?
bilmiyorum desem
Alt 30.04.08, 18:39
Sevgi güçtür.

Bir sorun öğrenin raid var raid var canım.
Bence 1 .

Sevgiler..
The Platform.
Alt 01.05.08, 19:29
Ni-Osman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Linux HelpDesk

Tecrübe Puanı: 7012
Ni-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond repute
Ni-Osman - MSN üzeri Mesaj gönder Ni-Osman - YAHOO üzeri Mesaj gönder Ni-Osman isimli Üyeye Skype üzeri Mesaj gönder
Raid1 ise ve işletim sistemi Linux olacaksa software raid kullanın düzenlemesi daha kolay olur..

RAID0 yada RAID5 için kesinlikle hardware raid kullanın

Alıntı:
Raid-0 : Bu mod aynı zamanda şeritli (stripe) olarak da bilinir. Linear kuruluma benzer önemli farkı okuma ve yazmanın paralel halde olmasıdır. Bu nedenle birleştirilecek diskler (bölümlemeler) aynı boyutta olmalıdır. Tüm işlemler paralel gerçekleştiğinden hepsi aynı anda dolar. Elimizde aynı boyutta iki disk olduğunu ve bu disklere 4 byte lık bloklar halinde 16 byte veri yazmak istediğimizi var sayalım. bu durumda ilk dört byte birinci diske ikinci blok ikinci diske yazılır. Üçüncü blok tekrar birinci diske yazılır. Dördüncü blok veri ise ikinci diske yazılır ve bu işlem bu şekilde sürüp gider. Bu kurulum tipinde de güvenilirlik yoktur. Üstelik bir diskin çökmesi durumunda bilgilerin disklere şeritler halinde yazılmasından dolayı hiç bir şekilde geriye kalan disklerden bilgi kurtarmak mümkün olmayacaktır. Tum okumalar ve yazmalar tum diskler üzerinde paralel yürüdüğünden performans yüksektir. Genelde raid 0 performans amaçlandığında kullanılır.

Raid-1 : bilgi blokları iki diske birden yazılırlar. Burada en az iki disk kullanılabilir. Böylece birbirinin kopyası olan diskler oluşur. Kapasite tek bir disk kapasitesidir. Örneğin elimizde 100 GB büyüklüğünde iki disk var ve bu disklere raid-1 uyguladığımızı var sayıyoruz. Raid-1 dizsinin toplam kapasitesi yine 100 GB olacaktır. Farklı disk kapasitedeki disklerde en küçük kapasiteli disk referans alınacaktır. Elimizde 60 GB ve 100 GB uzunluğunda iki disk varsa raid-1 dizisinin uzunluğu 60 GB olacaktır. Herhangi bir disk arızası durumunda ikinci disk görevi üstlenerek sistemin çalışmasını sağlayacaktır. Böylece iş akışı devam edecektir. Arızalı disk sistem çalışırken çıkartılıp yerine sağlam disk takılabilir ve sistem konfigürasyonu eski haline getirilir. Disk okuma hızı artarken yazma hızı ise yavaş olmaktadır. Disk güvenliğinin en üst seviyede olduğu durumlarda kullanılır.

Raid-4 :Bu çok sık kullanılan bir kurulum değildir. Üç yada daha fazla diskle yapılır. Disklerdeki bilgilerin güvenliğini sağlayan eşlik(parity) bilgisi tek bir diskte tutulur. Diğer disklerde veriler bulunur. Disklerden birinin çökmesi durumunda eşlik bilgisi kullanılarak veriler kurtarılır. İki veya daha fazla diskin çökmesi durumunda ise tüm bilgiler kaybolur. Bu kurulumun pek fazla kullanılmamasının sebebi eşlik bilgisinin tek bir diskte bulunması ve her yazım sırasında güncellenmesinin performans darboğazı oluşturması. Eğer yavaş diskleriniz ve bir de çok hızlı diskiniz varsa kullanabilirsiniz.

Raid-5 : En çok kullanılan raid seviyesi diyebiliriz. Bilgi güvenliği yanı sıra performans artışı sağladığı için de çok tercih edilmektedir. Raid-5 te en az üç disk ile yapılır. Diskler üzerindeki veri güvenliği raid-4 te olduğu gibi eşlik(parity) bilgisi ile yapılır. Raid-5 in farkı ise eşlik bilgisinin tüm disklere dağıtılmasıdır. Aşağıdaki şekil raid-5 in çalışmasını açıklamaktadır.{mosimage} Elimizde beş adet disk ve dört data bloku olduğunu varsayalım. Her data bloku sırası ile ayrı ayrı disklere yazılıyor. Dört data bloku yazıldıktan sonra 5. sıradaki diske ilk dört blokun eşlik bilgisi yazılıyor. Aşağıdaki şekilde 0 parity olarak gözüküyor. Daha sonra üç data bloku yazılıyor ve dördüncü diske eşlik bilgisi yazılıyor ardından beşinci diske tekrar data yazılıyor. Böylece eşlik bilgisi ile beraber veriler de tüm disklere dağıtılmış oluyor. Toplam kullanılabilir disk alanı disk sayısının bir eksiği kadardır. Elimizde 100 GB büyüklüğünde 5 disk olduğunu varsayalım. Dizinin toplam kapasitesi 5-1*100=400 GB olacaktır. Disklerden biri çökerse veri kurtarılabilir olacaktır. Eğer iki disk birden çökerse verilerin tümü kaybedilir. Hem okuma hemde yazma işlemlerinde performans artışı gözlemlenir. Performans artışını daha iyi anlayabilmek için şöyle bir örnek verebiliriz. Elimizde 10 sayfalık bir yazı var. Bu yazıyı bir kişi 1 saatte yazabilirken 5 kişi 12 dakikada bitirebilir.

Üyelik ve Partnerlikler :cPanel INC. , Parallels , DirectAdmin , Netenberg , RIPE , Redhat , Microsoft(Bitmedi) ,GeoTurst

Seçenekler
Stil