Site, Sunucu Sorunlarınız ve Çözümleri » Site, Server Genel

Sunucuya kuruluacak temel programlar nelerdir ?

http://forum.whmdestek.com/

Geri git   WHM cPanel Destek Platformu » Site, Sunucu Sorunlarınız ve Çözümleri » Site, Server Genel

Firma tanıtımı!
Firmanızın reklamını hemen yapın!
Reklamlar
Türkiye' nin Webmaster Sitesi
Webmaster Araçları, Bilgi ve hizmet alışverişi
Webmaster.com.TR
Reklam Alın!
Günlük 5k tekil ve üzeri sitelerinize reklam!
Fixreklam

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16.11.07, 12:04
Sempron

Tecrübe Puanı: 0
Enigmatic is on a distinguished road
Sunucuya kuruluacak temel programlar nelerdir ?

Birkaç günlük araştırma sonunda sunucu için Debian kurmaya ve Debian üzerine yoğunlaşmaya karar verdim, fakat herşeyden önce bilmek istediklerim var, mesela;

1. Sunucuya illa masaüstü yöneticisi kurulması gereklimidir ? Gerekliyse işlemci ve rame yükü ne kadar olur ? Gerekli değilse tüm işlemlerimizi konsol yardımı ile yapabilirmiyiz ?

2. Kurulum tamamlandığında sunucu için gerekli programlar hangileridir (Apache, mysql, php gibi)?

3. Bu gerekli programların versiyonları ne kadar önemlidir ? Mesela bazı sitelerde Apache 1 sürümünün kurulması tavsiye edilip anlatılırken bazı sitelerdede 2 versiyonu tavsiye edilmiş, php içinde aynısı, bazı siteler 4 versiyonu bazı sitelerde 5 versiyonunu önermiş.

4. Cpanel yöneticisinin kısıtlı sürümü yokmu ? Yani illaki denemek için satın almak zorundamıyız ? Kendimizi geliştirebilmek için hangi hosting yönetim programını kullanmalıyız ?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler...
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alt 16.11.07, 12:16
Tickhi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Athlon Dual Core

Tecrübe Puanı: 6
Tickhi is just really niceTickhi is just really niceTickhi is just really niceTickhi is just really niceTickhi is just really nice
Tickhi - MSN üzeri Mesaj gönder Tickhi - YAHOO üzeri Mesaj gönder Tickhi isimli Üyeye Skype üzeri Mesaj gönder
Alıntı:
Enigmatic yazmış Mesajı göster
Birkaç günlük araştırma sonunda sunucu için Debian kurmaya ve Debian üzerine yoğunlaşmaya karar verdim, fakat herşeyden önce bilmek istediklerim var, mesela;

1. Sunucuya illa masaüstü yöneticisi kurulması gereklimidir ? Gerekliyse işlemci ve rame yükü ne kadar olur ? Gerekli değilse tüm işlemlerimizi konsol yardımı ile yapabilirmiyiz ?

2. Kurulum tamamlandığında sunucu için gerekli programlar hangileridir (Apache, mysql, php gibi)?

3. Bu gerekli programların versiyonları ne kadar önemlidir ? Mesela bazı sitelerde Apache 1 sürümünün kurulması tavsiye edilip anlatılırken bazı sitelerdede 2 versiyonu tavsiye edilmiş, php içinde aynısı, bazı siteler 4 versiyonu bazı sitelerde 5 versiyonunu önermiş.

4. Cpanel yöneticisinin kısıtlı sürümü yokmu ? Yani illaki denemek için satın almak zorundamıyız ? Kendimizi geliştirebilmek için hangi hosting yönetim programını kullanmalıyız ?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler...
Öncelikle merhaba masaüstü yöneticisi tavsiye etmiyorum SSH ile her işlemi çok rahat yapabilirsin.SSH Secure Shell Client programını Putty ye nazaran yeni başlayanlar için tavsiye ederim.Apache, mysql, php bunlar zaten olmazsa olmazlar ayrıyetten csf kurmanı öneririm.Apache 1 mi 2 mi php 4 mü 5 mi dersen sunucunda ne ağırlıklı siteler olduğuna göre değişir.kendimden örnek vereyim daha 3 hafta öncesine kadar mybb php 5 sunucularda seo yüzünden hata veriyordu giderildi bende ondan sonra sunucumu php 5 e yükselttim yani anlıyacağın genel olarak php 5 için biraz daha beklemek mantıklı daha yeni oturuyor çünkü.Cpanel i denemek için demolar mevcut almak zorunda değilsin
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alt 16.11.07, 13:05
Onursal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
fshbcr

Tecrübe Puanı: 1092
Onursal has a reputation beyond reputeOnursal has a reputation beyond reputeOnursal has a reputation beyond reputeOnursal has a reputation beyond reputeOnursal has a reputation beyond reputeOnursal has a reputation beyond reputeOnursal has a reputation beyond reputeOnursal has a reputation beyond reputeOnursal has a reputation beyond reputeOnursal has a reputation beyond reputeOnursal has a reputation beyond repute
Onursal - MSN üzeri Mesaj gönder
Debian - Ubuntu üzerine ispconfig panel kurulumu
Alt 16.11.07, 14:24
Sempron

Soruyu tam düzgün soramamışım galiba

1. Bir sunucuda Gnome, KDE, x-window gibi programlar gereklimidir ? SSH yada Konsol yardımı ile sunucu için tüm işlemlerimizi yapabilirmiyiz ?

2. Bir sunucunun hizmet verebilmesi için yüklü olması gereken programlar nelerdir ?

Ör:

Apache web sunucusu
Mysql sunucusu
Php
Phpmyadmin
Ftp Sunucusu
Mail sunucusu gibi

3. Apache1.x mi kurarsam ne olur 2.x kurarsam ne olur ? Ve yukarıda verilecek programların versiyonları ne olmalıdır ?

4. Cpanel denilen arayüzün trial (süreli yada kısıtlamalı) versiyonu yokmudur ? Deneyip test edebilirmiyiz ?

Şimdi dahada açık oldu galiba sanırsam
Alt 16.11.07, 14:30
Tahsin ALTAY - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
SysAdmin

Tecrübe Puanı: 43
Tahsin ALTAY has a reputation beyond reputeTahsin ALTAY has a reputation beyond reputeTahsin ALTAY has a reputation beyond reputeTahsin ALTAY has a reputation beyond reputeTahsin ALTAY has a reputation beyond reputeTahsin ALTAY has a reputation beyond reputeTahsin ALTAY has a reputation beyond reputeTahsin ALTAY has a reputation beyond reputeTahsin ALTAY has a reputation beyond reputeTahsin ALTAY has a reputation beyond reputeTahsin ALTAY has a reputation beyond repute
Alıntı:
Enigmatic yazmış Mesajı göster

1. Bir sunucuda Gnome, KDE, x-window gibi programlar gereklimidir ? SSH yada Konsol yardımı ile sunucu için tüm işlemlerimizi yapabilirmiyiz ?

2. Bir sunucunun hizmet verebilmesi için yüklü olması gereken programlar nelerdir ?

Örn:

Apache web sunucusu
Mysql sunucusu
Php
Phpmyadmin
Ftp Sunucusu
Mail sunucusu gibi

3. Apache1.x mi kurarsam ne olur 2.x kurarsam ne olur ? Ve yukarıda verilecek programların versiyonları ne olmalıdır ?

4. Cpanel denilen arayüzün trial (süreli yada kısıtlamalı) versiyonu yokmudur ? Deneyip test edebilirmiyiz ?

1- Herhangi bir arayüze ihtiyaç duymadan SSH üzerinden işlemleri yapabilirsiniz. Yok benim bilgim SSH yetmez ben sürümleyip bırakacağım pencereden pencereye atlayacağım diyorsanız o zaman kurarsınız. Linux uzak masaüstü için Ders hazırlamıştım forumda bulabilirsiniz.

2-

HTTP Sunucusu
Veri tabanı Sunucu (Eğer kullanılacaksa)
Mail Sunucusu
FTP Sunucusu
DNS Sunucusu

temeller bunlardır. Bunları özelleştirebilirsiniz Örneğin HTTP için apache kurabilir, Veritabanı için Mysql kurabilirsiniz. Mail için cpanel Exim kullanır ftp için pro veya pure ftp dns içinde bind kurabilirsiniz(Not: cPanel hepsini otomatik kurar)

3- Apache 2 kurun

4- cPanel için demo lisans alabilirsiniz. 15 günlük bunun için cpanel.net adresine gidin STORE bölümüne girip üye olun. Daha sonra sizin belirteceğiniz ip adresine lisans vereceklerdir...
Alt 16.11.07, 14:39
Sempron

Teşekkürler, biraz daha aydınlanmış oldum, şu an yeni bir kurulum yapıyorum ve bende grafik arayüzü kurmamaya karar verdim, SSH ile biraz aram iyi ama öğrenmeye devam..

Apache2 ve php4 kurmaya karar verdim, ayrıca mysql server ve phpmyadminde kuracağım, ftp programı ile ilgili pure ftpd ve proftpd arasında takıldım, sizce hangisi daha iyidir?
Alt 17.11.07, 01:54
SysAdmin

abacus has much to be proud ofabacus has much to be proud ofabacus has much to be proud ofabacus has much to be proud ofabacus has much to be proud ofabacus has much to be proud ofabacus has much to be proud ofabacus has much to be proud of
Merhabalar : Ftp servisi olarak , Proftpd 'yi oneririm daha stabil calisir lakin Pureftpd daha hizlidir ve sistem kaynaklarini cok az tuketir , ama benim icin %3 %5 ram kullanimi okadarda onemli degil ben gayet stabil calismasini istiyorum derseniz Proftpd den vazgecmeyin , hiz konusunda cokda gozle gorulur 1 fark hissedemezsiniz.
Alt 17.11.07, 22:51
Sempron

İnternette bu konudan sonra birkaç makale daha okudum, yerli yabancı karışık, ve sonunda genel olarak şu karara vardım, çoğu programcı php5 konusunda pekçok olumsuz görüş belirtmiş, daha erken olduğundan bahsediliyor, birde apache 1x ve 2x serisi hakkında birkaç makale okudum, apache2 nin php4 ile gayet başarılı çalıştığı yönünde sonuç çıkardım, birde sunucuya SSH kurup Putty ile bağlanmak hem zaman hem hız açısından oldukça iyi, kopyala yapıştır bile yapabiliyorsunuz PC'me kurduğum emülatör sayesinde daha hızlı ve sağlıklı öğrenebiliyorum, aynı anda hem Windows XP hemde Debian'ın aynı PC de açık olması mükemmel birşey, Microsoft Virtual PC den bahsediyorum, hem bedava hemde kendi tarzındaki programlardan kat kat üstün, kullanmasıda çok basit, İngilizce ama az buçuk bilgisayar kullanıcısı rahatlıkla kullanabilir, birde depolardan Debian'ın son DVD sürümünü indirin sizde deneyin... Belki de herkes bu şekilde çalışıyor ama bilmeyenler için hatırlatayım dedim

Sunucuyu çalışır hale getirebildik ama asıl iş şimdiden sonra başlıyor, httpd.conf, php.ini, my.ini, .htaccess gibi ayarları iyice anlamak ve onları birbirleri ile uyumlu hale getirebilmek için biraz tecrübe yaşamamız lazım, konunun başındada Cpanel olayını o yüzden sordum, ayarları yaptıktan sonra bir hesap açıp piyasadaki ücretsiz bazı scriptleri deneyerek (joomla, phpbb vs.) oluşan hataları görüp gerekli düzenlemeleri yapmak öğrenmek açısından çok önemli, şimdi sizlerin "konsoldan ayrı bir hesap açabilir, veritabanı yaratabilir istediğin scripti kurarsın" dediğinizi duyar gibiyim, ama manuel yerine Cpanel gibi (yada ona benzer) bir arayüzle bu işi yapabilseydik çok daha iyi olurdu... Peki Cpanelden başka ücretsiz kullanabileceğimiz bir hesap dağıtım arayüz programı yokmu ? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok memnun oluruz
Alt 18.11.07, 00:25
P4

Tecrübe Puanı: 1
inspration is on a distinguished road
pardon debian dediğiniz nedir???
Alt 19.11.07, 16:20
Sempron

Alıntı:
inspration yazmış Mesajı göster
pardon debian dediğiniz nedir???
Birkaç arkadaşın oturup linux çekirdeği üzerine genellikle sunucular için tasarladıkları mükemel bir işletim sistemi

Seçenekler
Stil