| |||||||
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
| |||
| |||
| Sunucuya kuruluacak temel programlar nelerdir ?
Birkaç günlük araştırma sonunda sunucu için Debian kurmaya ve Debian üzerine yoğunlaşmaya karar verdim, fakat herşeyden önce bilmek istediklerim var, mesela; 1. Sunucuya illa masaüstü yöneticisi kurulması gereklimidir ? Gerekliyse işlemci ve rame yükü ne kadar olur ? Gerekli değilse tüm işlemlerimizi konsol yardımı ile yapabilirmiyiz ? 2. Kurulum tamamlandığında sunucu için gerekli programlar hangileridir (Apache, mysql, php gibi)? 3. Bu gerekli programların versiyonları ne kadar önemlidir ? Mesela bazı sitelerde Apache 1 sürümünün kurulması tavsiye edilip anlatılırken bazı sitelerdede 2 versiyonu tavsiye edilmiş, php içinde aynısı, bazı siteler 4 versiyonu bazı sitelerde 5 versiyonunu önermiş. 4. Cpanel yöneticisinin kısıtlı sürümü yokmu ? Yani illaki denemek için satın almak zorundamıyız ? Kendimizi geliştirebilmek için hangi hosting yönetim programını kullanmalıyız ? Cevaplar için şimdiden teşekkürler... |
|
| ||||
| ||||
| Alıntı:
|
|
| ||||
| ||||
|
| |||
| |||
|
Soruyu tam düzgün soramamışım galiba ![]() 1. Bir sunucuda Gnome, KDE, x-window gibi programlar gereklimidir ? SSH yada Konsol yardımı ile sunucu için tüm işlemlerimizi yapabilirmiyiz ? 2. Bir sunucunun hizmet verebilmesi için yüklü olması gereken programlar nelerdir ? Ör: Apache web sunucusu Mysql sunucusu Php Phpmyadmin Ftp Sunucusu Mail sunucusu gibi 3. Apache1.x mi kurarsam ne olur 2.x kurarsam ne olur ? Ve yukarıda verilecek programların versiyonları ne olmalıdır ? 4. Cpanel denilen arayüzün trial (süreli yada kısıtlamalı) versiyonu yokmudur ? Deneyip test edebilirmiyiz ? Şimdi dahada açık oldu galiba sanırsam |
|
| ||||
| ||||
| Alıntı:
1- Herhangi bir arayüze ihtiyaç duymadan SSH üzerinden işlemleri yapabilirsiniz. Yok benim bilgim SSH yetmez ben sürümleyip bırakacağım pencereden pencereye atlayacağım diyorsanız o zaman kurarsınız. Linux uzak masaüstü için Ders hazırlamıştım forumda bulabilirsiniz. 2- HTTP Sunucusu Veri tabanı Sunucu (Eğer kullanılacaksa) Mail Sunucusu FTP Sunucusu DNS Sunucusu temeller bunlardır. Bunları özelleştirebilirsiniz Örneğin HTTP için apache kurabilir, Veritabanı için Mysql kurabilirsiniz. Mail için cpanel Exim kullanır ftp için pro veya pure ftp dns içinde bind kurabilirsiniz(Not: cPanel hepsini otomatik kurar) 3- Apache 2 kurun 4- cPanel için demo lisans alabilirsiniz. 15 günlük bunun için cpanel.net adresine gidin STORE bölümüne girip üye olun. Daha sonra sizin belirteceğiniz ip adresine lisans vereceklerdir... |
|
| |||
| |||
|
Teşekkürler, biraz daha aydınlanmış oldum, şu an yeni bir kurulum yapıyorum ve bende grafik arayüzü kurmamaya karar verdim, SSH ile biraz aram iyi ama öğrenmeye devam.. Apache2 ve php4 kurmaya karar verdim, ayrıca mysql server ve phpmyadminde kuracağım, ftp programı ile ilgili pure ftpd ve proftpd arasında takıldım, sizce hangisi daha iyidir? |
|
| |||
| |||
|
Merhabalar : Ftp servisi olarak , Proftpd 'yi oneririm daha stabil calisir lakin Pureftpd daha hizlidir ve sistem kaynaklarini cok az tuketir , ama benim icin %3 %5 ram kullanimi okadarda onemli degil ben gayet stabil calismasini istiyorum derseniz Proftpd den vazgecmeyin , hiz konusunda cokda gozle gorulur 1 fark hissedemezsiniz.
|
|
| |||
| |||
|
İnternette bu konudan sonra birkaç makale daha okudum, yerli yabancı karışık, ve sonunda genel olarak şu karara vardım, çoğu programcı php5 konusunda pekçok olumsuz görüş belirtmiş, daha erken olduğundan bahsediliyor, birde apache 1x ve 2x serisi hakkında birkaç makale okudum, apache2 nin php4 ile gayet başarılı çalıştığı yönünde sonuç çıkardım, birde sunucuya SSH kurup Putty ile bağlanmak hem zaman hem hız açısından oldukça iyi, kopyala yapıştır bile yapabiliyorsunuz PC'me kurduğum emülatör sayesinde daha hızlı ve sağlıklı öğrenebiliyorum, aynı anda hem Windows XP hemde Debian'ın aynı PC de açık olması mükemmel birşey, Microsoft Virtual PC den bahsediyorum, hem bedava hemde kendi tarzındaki programlardan kat kat üstün, kullanmasıda çok basit, İngilizce ama az buçuk bilgisayar kullanıcısı rahatlıkla kullanabilir, birde depolardan Debian'ın son DVD sürümünü indirin sizde deneyin... Belki de herkes bu şekilde çalışıyor ama bilmeyenler için hatırlatayım dedim Sunucuyu çalışır hale getirebildik ama asıl iş şimdiden sonra başlıyor, httpd.conf, php.ini, my.ini, .htaccess gibi ayarları iyice anlamak ve onları birbirleri ile uyumlu hale getirebilmek için biraz tecrübe yaşamamız lazım, konunun başındada Cpanel olayını o yüzden sordum, ayarları yaptıktan sonra bir hesap açıp piyasadaki ücretsiz bazı scriptleri deneyerek (joomla, phpbb vs.) oluşan hataları görüp gerekli düzenlemeleri yapmak öğrenmek açısından çok önemli, şimdi sizlerin "konsoldan ayrı bir hesap açabilir, veritabanı yaratabilir istediğin scripti kurarsın" dediğinizi duyar gibiyim, ama manuel yerine Cpanel gibi (yada ona benzer) bir arayüzle bu işi yapabilseydik çok daha iyi olurdu... Peki Cpanelden başka ücretsiz kullanabileceğimiz bir hesap dağıtım arayüz programı yokmu ? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok memnun oluruz |
|
| |||
| |||
|
pardon debian dediğiniz nedir???
|
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |