| |||||||
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
| ||||
| ||||
| nix sistem sunucuda HDD(Harddisk) tanımlamak(mount)
Bu sorunla pek çok kişinin karşılaşacağını ve karşılaştığını tahmin ettiğim için detaylı bir anlatım yapmak istedim.Umarım tam anlamıyla size yardımcı olur. genellikle her verimerkezi OS Reload yani işletim sistemi formatlanmasından sonra verilerinizin bulunduğu hardissikinizi çıkarır ,yeni bir harddiske işletim sisteminizi kurar ve yedeklerini almanız için eski harddiskinizi sunucunuza geçici bir süreliğine takar.Lakin bu noktada sunucuya harddiski tanıtmamız gerekiyor yoksa direk olarak harddiske giriş yapamayız. Harddisk tanımlama yani mount etme işlemimize başlayalım ![]() ssh a root olarak bağlanıyoruz ve yazıyoruz komut : df -h bu komutla hangi harddiskler sunucuda tanımlı onu görebiliyoruz eğer tanımlı değilse şöyle bir ekran çıkacaktır karşınıza code:-------------------------------------------------------------------------------- [root@localhost root]# df -h Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/hda2 37G 1.4G 33G 4% / /dev/hda1 101M 7.7M 88M 9% /boot none 125M 0 125M 0% /dev/shm [root@localhost root]# -------------------------------------------------------------------------------- eğer tanımlı ise şöyle bir çıktı alırsınız code:-------------------------------------------------------------------------------- -bash-2.05b# df -h Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/hda3 53G 31G 20G 62% / /dev/hda1 99M 14M 80M 15% /boot none 248M 0 248M 0% /dev/shm /dev/hdc3 53G 31G 20G 61% /mnt/old -bash-2.05b# -------------------------------------------------------------------------------- gördüğünüz gibi ikinci çıktı da iki adet harddisk var.yedeklerin bulunduğu /mnt/old dizinine tanımlanmış.eğer sizinde bu şekilde harddiskiniz tanımlanmış ise cd /mnt/old komutuyla direk dizine girebilirsiniz. hayır benimki tanımlı değil sadece bir harddisk görebiliyorum diyorsanız o zaman okumaya devam ediniz ![]() hemen şu komutu yazalım fdisk -l bu komut sonrasında şöyle bir çıktı alacaksınız Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 13 104391 83 Linux /dev/sda2 14 267 2040255 82 Linux swap /dev/sda3 268 9729 76003515 83 Linux Disk /dev/sdb: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 1 9729 78148161 83 Linux gördüğünüz gibi iki adet diskimiz mevcut.bu disklerden ikinci olan yani örnek olarak verdiğim çıktıda /dev/sdb olan disk bizim yedeklerimizin olacağı diskdir.adı muhtemelen değişik olacaktır buna dikkat edin. hemen o diskimizi mount ediyoruz mount /dev/sdb / mnt/old bold ile yazdığım yer sizin harddiskiniz devamı ise tanımlayacağınız yerin dizinidir.bunlar değişken değerlerdir.harddiskinizi ismini zaten göreceksiniz önceki komutlarda.diğer değişkenimizi ise isteğinize göre belirlemekte özgürsünüz. evet diskimizi mount ettik yani tanımladık. ben /mnt/old dizinine tanımladım.siz isteğinize göre değiştirebilirsiniz. cd /mnt/old ile diske cd /mnt/old/ home ile dosyalarınıza ulaşabilirsiniz. işlem tamam. güzel makale oldu
__________________ 1.)Lütfen destek talebinde bulunmak için msn messenger üzerinden iletişime geçmeyiniz. 2.)Ücretsiz destek almak için forum sayfalarımızı kullanmanız aynı sorunu yaşayan diğer üyelerin cevaplara en kısa sürede ulaşabilmesi ve sizlere yardımcı olmak isteyen bizlerin ve diğer üyelerimizin zaman kazanmaları açısından çok önemlidir. 3.)Forumlarımızda sorunlarınızı anlatırken mümkün olduğunca çok detay vermeniz en kısa sürede sorununuza çözüm bulmanız açısından mühimdir. Daha çok öğrenmek ve öğretmek dileğiyle.. Sevgiler.. The Platform. |
|
| ||||
| ||||
| Yöntem 2 Harddiskimizi tanımlayacağımız yeni bir dizin oluşturalım ve oraya tanımlayalım mkdir /backups mount /dev/hdc1 /backups Tanımlanan harddiskimize bakalım df -h Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on /dev/hda3 75G 1.3G 70G 2% / /dev/hda1 99M 14M 81M 15% /boot none 243M 0 243M 0% /dev/shm /dev/hdc1 76G 33M 72G 1% /backups Harddiskimizin /backups dizinine tanımlı olduğunu göreceksiniz.İsteğinize göre Harddiskinizi /backups dizinine değilde herhangi başka bir dizine tanımlayabilirsiniz. ------------------------------------------- Şimdi tanımladığımız Harddiskimizi /etc/fstab a kaydedelimki reboot tan sonra disk uçmasın. Normalde fstab şöyle görünecektir. Alıntı:
/dev/hdc1 /backups ext3 defaults 0 0 /etc/fstab ı açalım ve kayıt edelim pico /etc/fstab Alıntı:
__________________ 1.)Lütfen destek talebinde bulunmak için msn messenger üzerinden iletişime geçmeyiniz. 2.)Ücretsiz destek almak için forum sayfalarımızı kullanmanız aynı sorunu yaşayan diğer üyelerin cevaplara en kısa sürede ulaşabilmesi ve sizlere yardımcı olmak isteyen bizlerin ve diğer üyelerimizin zaman kazanmaları açısından çok önemlidir. 3.)Forumlarımızda sorunlarınızı anlatırken mümkün olduğunca çok detay vermeniz en kısa sürede sorununuza çözüm bulmanız açısından mühimdir. Daha çok öğrenmek ve öğretmek dileğiyle.. Sevgiler.. The Platform. |
|
| ||||
| ||||
|
backup'ı noexec olarak bağlasak daha sağlam olmaz mı
__________________ ----------------------------------------------------------------------------------------- >> LÜTFEN ÜCRETSİZ DESTEK TALEP ETMEK İÇİN MSN ADRESLERİMİZİ EKLEMEYİNİZ. HER TÜRLÜ ÜCRETSİZ DESTEK İÇİN FORUMLARIMIZI KULLANINIZ. TEŞEKKÜRLER << |
|
| |||
| |||
|
dediginiz gibi 2. hdd i mount ettim sorunsuz oldu girişde yapabiliyorum ancak cpanel sayfasında [php] Disk /dev/hdb1 (/yedek80) No DMA! (Click to Enable) [php] (Click to Enable) dediğimde PHP- Kodu: bunuda yapıyor Service Status kısmına tekrar donduğümde aynı yazı karşıma çıkıyor |
|
| ||||
| ||||
|
verimerkezininiz FDC veya Nxcn mu? Artık sadece bu ikisi IDE disk kullanır olduda
__________________ ----------------------------------------------------------------------------------------- >> LÜTFEN ÜCRETSİZ DESTEK TALEP ETMEK İÇİN MSN ADRESLERİMİZİ EKLEMEYİNİZ. HER TÜRLÜ ÜCRETSİZ DESTEK İÇİN FORUMLARIMIZI KULLANINIZ. TEŞEKKÜRLER << |
|
| ||||
| ||||
|
eskiden lt de de denk gelirdi. halen arasıra denk geliyor.
|
| ||||
| ||||
|
O eskidendi..
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |