Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 25.02.08, 12:05 AM
Ni-Osman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ni-Osman Ni-Osman isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Linux HelpDesk

Tecrübe Puanı: 7012
Ni-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond reputeNi-Osman has a reputation beyond repute
Ni-Osman - MSN üzeri Mesaj gönder Ni-Osman - YAHOO üzeri Mesaj gönder Ni-Osman isimli Üyeye Skype üzeri Mesaj gönder
Lightbulb Redhat Enterprise / CentOS / Fedora (Hangisi?)

İnsanların kafasını kurcalayan ve çok fazla atıp tutulan bu konuya bir açıklık getirmek amacı ile yazıyorum.

Sorulan sorular şunlar ;

Linux Bedava ise Redhat Enterprise sürümleri neden paralı?
Sunucu bilgisayarlarda hangi Linux işletim sistemi kullanılmalı?

Öncelikle buraya Solaris ve FreeBSD/OpenBSD gibi Debian ve Debian dan bozma olan Ubuntu yu eklemedim genelde cPanel ve Linux tercih edildiğinden pekte bu diğer işletim sistemlerini düşünecek olan yoktur aranızda.. Özellikle FreeBSD konusunda piyasada dönen FreeBSD kurunca Botnet Yemiyor sunucu gibi söylentilerden ötürü Unix hakkında bilgisi olmayanların bazı şeyleri daha iyi yaparım düşüncesi ile kurdukları işletim sistemi Linux’a hiç benzemediğinden birden hizmetini iyi vermek yerine olayları kabusa dönüştürebiliyor (kullanmayı bilmediğinden)

Linux bedava ise neden Redhat Enterprise paralı konusuna gelmeden önce Fedora’nın da Redhat ın bir kolu olarak düşünmenizi istiyorum. Redhat Enterprise sürümleri adı üzerinde kurumsal firmalar tarafından satın alınan lisanslarla satılır. IP üzerine lisanslandırma sistemi mevcuttur. Güncellemeler ve destek konusunda sizlere çok kolaylıklar sağlamaktadır. Bu nedenle dünya üzerinde sunucu bilgisayarlarda genellikle RHEL kullanılmaktadır. RHEL olmayan yerde Centos kullanılır. Fedora ise bir deneme tahtası konumundadır dikkat ederseniz her yeni şey ilk Fedora da çıkar bu nedenle en çok güncelleştirmelerden ötürü Fedora size sorun çıkartır RHEL ise Fedora da yaşanan güncelleştirme sorunlarına bakarak sağlam güncelleştirmeler ve paketler çıkartır bu nedenle RHEL her zaman paket güncellemelerinde geriden gelmektedir. Fedora da kesinlikle size sistemin garantisi yoktur diyebilirim. Bir gün sistem güncellemesi sonrasında makinanıza reboot attığınız zaman Kernel Panic alabilirsiniz.. aynı durum RHEL de söz konusu olmaz. Para alınmasındaki sebeplerden biri sistem konusunda teknik destek verilmesi ile beraber bu güncelleştirme ve paketlerinden kaynaklıdır. Sunuculardan bahsettiğimiz için rahatlıkla size Fedora yı sunucu işletim sistemi olarak kullanmayın diyebilirim. Deskop pc olarak kullanabilirsiniz ama deskop içinde Ubuntu dan başkası yalan

cPanel üzerine Redhat Enterprise çok size uzun yıllar göçmeyecek bir sistem sağlar ve genellikle bu şekilde kullanılır. Centos ile Redhat arasında ciddi bir fark olmasada konumuz sunucular olunca her tür donanımı rahatca desteklemesinden dolayı RHEL biraz daha iyi denilebilir. RHEL’in paralı olmasındaki en büyük nedenlerden biri güvenilir güncelleme ve Verilen teknik destektir.

Dip not olarak bugüne kadar Centos sunucularda güncellemelerden dolayı oluşan hata sayısının 3 yıl gibi bir sürede 15’i geçmediğini de hatırlatmak isterim.

Değinmek istediğim bir başka konuda RHEL üzerine kurulmuş Virtuozzo türevi VPS uygulamalarının Centos dan çok daha sağlam çalıştığıdır. Örnek bir HYPERWM tabanlı OpenVZ de Centos üzerindeki Kernel ile tam uyumlu bir donanımınız yok ise saatlerce uğraşabilirsiniz ama RHEL de direk kurup geçersiniz.

Bu üç işletim sistemi arasında hangilerini kullanmalısınız diye bir sıra yapılırsa ben 2 sıra yapmak isterim nedeni Fedora stabil olmayan paketleri barındırdığından sunucunun göçme ihtimali her zaman çok yüksek o nedenle kimseye önermiyorum..

1. Redhat Enterprise (maddi durum el vermiyorsa 2. seçenek ama el veriyorsa mutlaka RHEL)
2. Centos 4.x ve Centos 5.x

Sormak istediğiniz sorular varsa konu altına yazabilirsiniz.

Üyelik ve Partnerlikler :cPanel INC. , Parallels , DirectAdmin , Netenberg , RIPE , Redhat , Microsoft(Bitmedi) ,GeoTurst