Site, Server Genel » Makaleler

GNU/Linux işletim sistemleri üzerinde aktif diskleri görme, disk aktif ve pasif etme

Geri git   WHM cPanel Destek Platformu » Site, Sunucu Sorunlarınız ve Çözümleri » Site, Server Genel » Makaleler
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Forumları Okundu Kabul Et

LinkBack Seçenekler Stil
  #1 (permalink)  
Alt 05.03.08, 12:54 PM
RAMBilisim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
www.rambilisim.com

Tecrübe Puanı: 32
RAMBilisim has a reputation beyond reputeRAMBilisim has a reputation beyond reputeRAMBilisim has a reputation beyond reputeRAMBilisim has a reputation beyond reputeRAMBilisim has a reputation beyond reputeRAMBilisim has a reputation beyond reputeRAMBilisim has a reputation beyond reputeRAMBilisim has a reputation beyond reputeRAMBilisim has a reputation beyond reputeRAMBilisim has a reputation beyond reputeRAMBilisim has a reputation beyond repute
RAMBilisim - MSN üzeri Mesaj gönder
GNU/Linux işletim sistemleri üzerinde aktif diskleri görme, disk aktif ve pasif etme

Merhaba Arkadaşlar,

Tahsin Altay abimizden uzun süredir, istediğim bir makaleyi sağolsun anlatım yaptı, bende burada sizinle paylaşmak istedim.

Aktif Diskleri Görme:

bunun için yapmamız gereken şey sadece mount komutunu herhangi bir parametre olmadan yazmak. Karşımıza aşağıdaki gibi bir görüntü çıkacaktır.

Yukarıya baktığımızda ilk satırda

/dev/sda1 on / type3 yazıyor bunun anlamı sata kanalındaki birinci diskinbirinci bölümü / dizini olarak mount edilmiştir. Dosya türü de ext3 olarak tanımlanmış. Birden çok disk olsaydı /dev/sdb1 on /depo type ext3 gibi değerler alt alta sıralanacaktı. Diğerleri teferruat diyelim geçelim...

Yeni Disk Aktif Etme:

Evet şimdi ikinci bir diski nasıl mount edeceğiz onu görelim.

mount etmek için öncelikle diskimizin adını bilmeliyiz. Bunu nasıl buluruz konusunda size bir tiyo vereyim. Konsolda /dev/ yazdıktan sonra Tab tuşuna iki kez basınca /dev/ dizini altındaki tüm içerikleri listeler. Önceden mount komutunu kullanıp mount edilmiş diskleri görebilir ve böylece size ait mount edilmemiş diskin hangisi olduğunu bulabilirsiniz.

Eğer elinizdeki diski ilk defa kullanacaksanız formatlayıp dosya sistemi tanımlamasını(biçimlendirme) yapmanız gerekli. Yani toplamda 2 aşamalı bir işlemimiz var önce formatlıyor daha sonra dosya sistemimizi tanımlıyoruz.

Kod:
Disk formatlama ve Dosya Sistemi Tanımlama:

sdb isimli diskimzi formatlayıp biçimlendirelim...

/sbin/fdisk /dev/sdb

gibi bir komutla diskimizi formatlıyoruz. Daha sonra,

/sbin/mkfs -t reiserfs /dev/sdb1
/sbin/mkfs -t ext3 /dev/sdb2

gibi komutlarla her bölüm üzerinde yer alacak dosya sistemini tanımlıyoruz.

Uyarı: Bu işlemleri dolu disklerde denemeyin sonunda verilerinizi kaybedip üzülebilirsiniz.
Biz şimdilik elimizdeki diskin formatlanıp ext3 olarak biçimlendirildiğini varsayıp kaldığımız yerden devam edelim. Önce bu yeni diski iliştirmek için bir dizin seçmeliyiz. Bu dizine mount point yani disk bağlantı noktası dersek yanlış olmaz. Eğer bu amaçla kullanabileceğimiz bir dizin yoksa oluşturmamız gerekli. Bu diskimizi eğer yedek dosyalarımızı saklamak için kullanmayı düşünüyorsak diskimizi yedek isimli bir dizine bağlamak mantıklı olabilir.Bu durumda bir kere için / dizinimizde yedek isimli bir klasör oluşturup bunu mount işlemi için kullanabiliriz.

Şimdi de kod olarak yazalım. Test sunucumda mount edip çıkartabileceğim ikinci bir diskim olmadığı için size görsel olarak bir örnek sunamıyorum kodlarını yazayım.

mkdir /yedek
mount -t ext3 /dev/sdb1 /yedek

burada sizin için değişebilecek tek değer sdb1 olabilir. Buraya kendi diskinizin adını yazacaksınız. Bunları yaptım ama tepki gelmedi diyorsanız merak etmeyin.Linux da hata uyarısı yoksa sorun yoktur.

Son olarak mount yazıp yeni diskinizinde aktif edildiğini görebilirsiniz.

Hatırlatmalar:
1- Bu işlemi yapabilmeniz için root olmanız gerekli.
2- Sistemi yeniden başlattığınızda tekrardan mount etmeniz gerekir. Kalıcı olarak eklemek istiyorsanız fstab dosyasındaki kayıtları düzenlemeniz gerekir.Bunuda;

/etc/fstab dosyasına bir satır ile yeni diskimizi eklememiz lazım.

Kod:
dev/sdb1 /yedek ext3 defaults 0 0 >> /etc/fstab
bu şekilde yazarsanız fstab dosyasına da işlenmiş olur. sdb1 benim diskim siz oraya kendi diskinizi yazacaksınız. /yedek yerine de kendi disk bağlantı noktanızı yazacaksınız.

Aktif Diski Pasif Yapma:

İşin en basit yanı belki de sanırım burası sadece 2 kelime yazıyorsunuz ve işlem bitiyor.

Örnek veriyorum

umount /yedek
veya
umount /dev/sdb1
yazıp işimizi bitiriyoruz.

Yeni derslerde görüşmek üzere...

ALINTIDIR.

Kaynak: GNU/Linux işletim sistemleri üzerinde aktif diskleri görme, disk aktif ve pasif etme - CMSTURK.NET CMS İYS Webmaster Forumları

Seçenekler
Stil