| |||||||
| Kayıt ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Forumları Okundu Kabul Et |
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| ||||
| GNU/Linux işletim sistemleri üzerinde aktif diskleri görme, disk aktif ve pasif etme Merhaba Arkadaşlar, Tahsin Altay abimizden uzun süredir, istediğim bir makaleyi sağolsun anlatım yaptı, bende burada sizinle paylaşmak istedim. Aktif Diskleri Görme: bunun için yapmamız gereken şey sadece mount komutunu herhangi bir parametre olmadan yazmak. Karşımıza aşağıdaki gibi bir görüntü çıkacaktır. ![]() Yukarıya baktığımızda ilk satırda /dev/sda1 on / type3 yazıyor bunun anlamı sata kanalındaki birinci diskinbirinci bölümü / dizini olarak mount edilmiştir. Dosya türü de ext3 olarak tanımlanmış. Birden çok disk olsaydı /dev/sdb1 on /depo type ext3 gibi değerler alt alta sıralanacaktı. Diğerleri teferruat diyelim geçelim... Yeni Disk Aktif Etme: Evet şimdi ikinci bir diski nasıl mount edeceğiz onu görelim. mount etmek için öncelikle diskimizin adını bilmeliyiz. Bunu nasıl buluruz konusunda size bir tiyo vereyim. Konsolda /dev/ yazdıktan sonra Tab tuşuna iki kez basınca /dev/ dizini altındaki tüm içerikleri listeler. Önceden mount komutunu kullanıp mount edilmiş diskleri görebilir ve böylece size ait mount edilmemiş diskin hangisi olduğunu bulabilirsiniz. Eğer elinizdeki diski ilk defa kullanacaksanız formatlayıp dosya sistemi tanımlamasını(biçimlendirme) yapmanız gerekli. Yani toplamda 2 aşamalı bir işlemimiz var önce formatlıyor daha sonra dosya sistemimizi tanımlıyoruz. Kod: Disk formatlama ve Dosya Sistemi Tanımlama: sdb isimli diskimzi formatlayıp biçimlendirelim... /sbin/fdisk /dev/sdb gibi bir komutla diskimizi formatlıyoruz. Daha sonra, /sbin/mkfs -t reiserfs /dev/sdb1 /sbin/mkfs -t ext3 /dev/sdb2 gibi komutlarla her bölüm üzerinde yer alacak dosya sistemini tanımlıyoruz. Uyarı: Bu işlemleri dolu disklerde denemeyin sonunda verilerinizi kaybedip üzülebilirsiniz. Şimdi de kod olarak yazalım. Test sunucumda mount edip çıkartabileceğim ikinci bir diskim olmadığı için size görsel olarak bir örnek sunamıyorum kodlarını yazayım. mkdir /yedek mount -t ext3 /dev/sdb1 /yedek burada sizin için değişebilecek tek değer sdb1 olabilir. Buraya kendi diskinizin adını yazacaksınız. Bunları yaptım ama tepki gelmedi diyorsanız merak etmeyin.Linux da hata uyarısı yoksa sorun yoktur. Son olarak mount yazıp yeni diskinizinde aktif edildiğini görebilirsiniz. Hatırlatmalar: 1- Bu işlemi yapabilmeniz için root olmanız gerekli. 2- Sistemi yeniden başlattığınızda tekrardan mount etmeniz gerekir. Kalıcı olarak eklemek istiyorsanız fstab dosyasındaki kayıtları düzenlemeniz gerekir.Bunuda; /etc/fstab dosyasına bir satır ile yeni diskimizi eklememiz lazım. Kod: dev/sdb1 /yedek ext3 defaults 0 0 >> /etc/fstab Aktif Diski Pasif Yapma: İşin en basit yanı belki de sanırım burası sadece 2 kelime yazıyorsunuz ve işlem bitiyor. Örnek veriyorum umount /yedek veya umount /dev/sdb1 yazıp işimizi bitiriyoruz. Yeni derslerde görüşmek üzere... ALINTIDIR. Kaynak: GNU/Linux işletim sistemleri üzerinde aktif diskleri görme, disk aktif ve pasif etme - CMSTURK.NET CMS İYS Webmaster Forumları
__________________ İmkansız Sadece Zamandır ! |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |