Merhabalar, ssh kullanarak chmod işlemleri yapmak istiyorum ama bu konuda yeterli kadar türkçe içerik bulamadım arkadaşlar.
İhtiyaç duyduğum bir kaç chmod komutunu öğrenmem gerekli yardımlarınızı bekliyorum.
1. Public_html içerisindeki dosyaların ve klasorlere ayrı ayrı chmod vermek istiyorum.
Benim kullandığım komut " chmod 0755 public_html/* " yaptığımda tüm public_html içerisindekiler 0755 olarak yetkileri düzenleniyor. Sadece klasorleri ve sadece dosyaları değiştirebileceğim bir komut varmı ? Var ise kullanım şeklini ve türevlerini iletirmisiniz.
2. Sahiplik burda bir klasoru root oluşturduğunda ve o klasoru örnek veriyorum deneme kullanıcısın public_html dizini içerisinde gönderildiğinden mevcut alt kullanıcı (deneme) bu klasor ile ilgili işlem yapamıyor. Bir komut var ama ben bunu çok aradım bulamadım. Yetki sahibini değiştirmek için.
3. Bir sunucu içerisinde 8 - 10 kullanıcı var bundan yeni hesaplar bu kullanıcıların tümünde aynı işlem yapılacak ve tar.gz dosyası açtırılacak ve chmodları düzenlecek. Bu şekilde çoklu kullanıcılarda işlem yapabilmemiz için hangi chmod türevlerini kullanmalıyız.
4. Ben bir klasordeki tüm php dosyalarının yetkilerini 0644 olarak belirlemek istiyorum. Bu durumda chmod 0644 klasor/*.php yaptığımda bu klasordeki tüm php dosyaları 0644 olarak yetki alıyor ama bunun gibi bizim işimize yaracak alternatif uygulama şekillerini siz değerli bilgi birikimi yüksek arkadaşlarımızdan rica ederim.
Türkçe kelimeler kullanmaya özen gösterdim.
Çok teşekkürler.